projekty


inspirace


volná tvorba


o nás


oye-atelier.cz


+420 721 490 087
Proměna

Z rozhodnutí zastupitelstva o zprovoznění smíšeného obchodu v obci byl odkoupen uvolněný objekt na návsi. My jsme byli osloveni jako architekti pro celkovou rekonstrukci objektu. Z důvodu nutné ekonomizace projektu jsme se rozhodli pro smíšené využití.

První nadzemní podlaží objektu jsme otevřeli veřejnosti jako prodejnu a centrum pohybu a zpřístupnili jsme tak i zahradu. Druhé nadzemní podlaží je již jen rezidenční.

Na obecní náves jsme otevřeli požadované smíšené zboží.Vchod je doplněn výkladci a klidovou zónou před vstupem s parkováním a možností posezení. Setkání cyklistů, sousedů či chatařů v novém přirozeném centru dění by mělo pomoci k oživení návsi. Vytvoření nového kvalitního veřejného prostoru životu v obci jen prospěje.

Ze západní strany je pak vchod do sportovního pohybového centra, které jsme rozšířili i o možnost venkovního cvičení. Dosud uzavřený prostor soukromé zahrady je nyní napojen na prostranství před zámeckým areálem a nabízí občanům možnost aktivního trávení volného času.

Na původní půdorys se nám povedl umístit i byt, jehož vchod vede z chodby na východní straně. I rezidenti mají možnost využít zahrady nejen pro posezení v altánku ale i pro zahradničení.

V druhém nadzemním podlaží jsou navrženy 3 byty o velikostech 1+1 a 2+1.

Kompletní rekonstrukce se dotkla i fasád objektu. Došlo na výměnu střešní krytiny, kde byla použita tradiční pálená krytina. Barevné řešení fasád je navrženo v šedých tónech vycházejících z barevnosti obecního úřadu. Fasádám jsme navrátili jednoduchou štukovou výzdobu a doplnili moderními výplněmi okenních otvorů shodně v šedé barevnosti. Vše je doplněno grafickým nápisem "smíšené zboží", který vychází z archivních podkladů.

Budova budeř nyní domovem pro 4 rodiny, potraviny, centrum pohybu a je plně napojena na dění v obci. Z toho máme radost! 


Vložit komentář




OYE ateliér

www.oye-atelier.cz

+420 721 490 087

2015 Architektonický atelier Oye