projekty


inspirace


volná tvorba


o nás


oye-atelier.cz


+420 721 490 087
Lze to?

Původní  dispozice bytu v novostavbě v pražské Libni nebyla vhodně řešena. Období, kdy se rodina majitelů bytu začala rozrůstat, bylo iniciátorem k radikální rekonstrukci a rozšíření obytného prostoru.

Propojením chodby a obytného prostoru bytu bylo možné vytvořit dispozici se samostatnými ložnicemi pro dítě a rodiče,  poměrně velkou společnou obytnou místnost s kuchyní, ale také ponechat šatnu i sociální zázemí.

 
Bylo však nutné  zcela změnit princip bydlení. Místo hlavní obslužné chodby jsme vytvořili plně dostačující zádveří. Ložnice rodičů s šatnou je přímo napojena na terasu. Ložnice dětí nahradila původní kuchyň. Centrální komunikace vznikla propojením obytného prostoru. Jakýmsi středobodem celého prostoru je prostor kuchyňské linky, která určuje atmosféru celého bytu. 

Z nedostatků jsme udělali přednost. Komplikované vstupy na terasu ze soukromých ložnic jsme truhlářsky rozšířili. Využili jako úložný prostor a lépe zapojili do nově nastavených principů bytu. V ložnici rodičů je tento prostor využíván jako výškově oddělená pracovna, v dětském pokoje je schod zapojen do úložného systému pracovního stolu. 

Obecně velkým problémem malých bytů je nedostatek úložných prostor. Ty jsme se snažili maximalizovat, obě dělící příčky jsou tvořeny atypickým úložným nábytkem. Čímž jsme splnili i zásadní podmínku investorů snadné ukliditelnosti prostor.

Dřevodekor vinylové podlahy, která je položena v celém bytě včetně toalety, je vhodně doplněn základní paletou barev bílé s akcenty modré pro obytný prostor a ložnici a akcenty žluté v dětském pokoji. Práce s barvami a materiály byla pro nás zásadní. Bylo nutné opticky podpořit světlost a velkorysost bytu. 

Díky těmto úpravám se byt stal nejen pocitově větší ale i příjemnější pro život.


Vložit komentář




OYE ateliér

www.oye-atelier.cz

+420 721 490 087

2015 Architektonický atelier Oye